EIGEN VOLK EERST (2)      (1 reactie / hieronder geplaatst)


- Een cursusleidster overkwam het dat de ouders en leerkrachten op een school in de Friese wouden, in reactie op haar aanwijzingen onderling in het Fries reageerden. Ze stond er voor spek en bonen bij, buitengesloten. Althans zo voelde dat, en vroeg de organisatie voortaan Friese cursusleidsters naar Friese scholen af te vaardigen.
- In een organisatieadviesbureau te Amsterdam maakte ik het mee, dat hedonistische mantelpakjes-adviseurs uit de grachtengordel, tijdens de lunch bewonderend opkeken naar een adviseur van Marokkaanse afkomst, toen hij inging op hun vraag waarom hij zich aan de Ramadan hield. Een christen die er voor zijn eten bad werd er getolereerd, laat staan dat hem iets gevraagd werd.
- Een collega vertelde me ooit dat ze de stad had verlaten voor een klein dorp. Lachend beschreef ze hoe omwonenden op haar zondagse verhuizing hadden gereageerd. ‘Verhoezen op zondag?!’ hadden die met verbazing vastgesteld. Iets dat blijkbaar niet in hun waardenspectrum paste, maar mijn collega leek te interpreteren als een voorbije fase in de evolutie.

Of een groep zich zelf afzondert (onderscheid maakt), of afgezonderd wordt (onderscheiden wordt), deze voorbeelden van alledaagse ‘discriminatie’ maken duidelijk dat het begrip niet perse aan etniciteit gekoppeld hoeft te worden. In de genoemde voorbeelden draait het mijns inziens om twee kernbegrippen: fatsoen en respect.
Een eigen taal spreken – letterlijk, dan wel figuurlijk door onderscheidend gemeenschappelijk gedrag – is een vorm van afzondering. Allochtonen die zich groepsgewijs in het publieke leven begeven en onderling niet in het Nederlands communiceren, moeten niet verbaasd zijn als zij als groep apart gezien worden. Ook op fronten waar ze dat zelf liever niet hebben, zoals bij het zoeken naar werk.
De zaak is actueel nu minister Verdonk in de publieke ruimte het Nederlands via regelgeving af wil dwingen. Zij slaat de plank mis: respect en fatsoen zitten tussen de oren.
In het private domein, meer in het bijzonder op de werkvloer, kan daarvan bevestiging worden gevonden:
Personeel van Albert Heijn is verplicht in de winkels Nederlands te spreken. Het laatste nummer van Ahá, magazine voor medewerkers, gaat in op het gebruik van niet in Nederland erkende voertalen. Fries mag, althans in Joure. In Gouda werken veel Marokkaanse winkelbedienden. Citaat van één van hen (studente commerciële economie): “Marokkaanse klanten spreken me meestal in het Arabisch aan. Dan volgt vrijwel direct de vraag of je ook Berbers praat. Dat is het Fries van Marokko. Dat spreek ik makkelijk. Maar ik antwoord eigenlijk altijd in het Nederlands. Behalve als ik merk dat diegene in het Nederlands niet uit de voeten kan of uit respect bij een veel ouder iemand. Ik vermijd het echt zoveel mogelijk, want ik weet wel zeker dat andere klanten het irritant vinden als je een andere taal spreekt."

In het Landelijk Vers Centrum, waar geen klanten komen, worden vele talen gesproken. Een Turkse magazijnmedewerker (24 jaar): “We doen ons best om zoveel mogelijk Nederlands te praten. Maar je kunt niet voorkomen dat mensen met dezelfde achtergrond in hun taal gaan praten. (..) De mogelijkheden om via cursussen bij te leren en door te groeien zijn juist toegenomen. Je kan alles als je maar wil. Hoe meer Nederlands er wordt gesproken, hoe beter het is voor ieders ontwikkeling. (..) Nederlandse collega’s spreken langzamerhand ook al een aardig woordje Turks. Het begint met scheldwoorden en geintjes, maar ook het woord ma¢ (voetbalwedstrijd) is bij iedereen wel bekend.”

Ergo: op het werk worden collega’s in de eerste plaats mensen, pas daarna onderdeel van een (etnische) groep. Allochtonen die Nederlands spreken maken niet alleen meer kans op werk, het is ook de sleutel om autochtonen de eigen taal bij te brengen.

25 januari 2006

een poëtische reactie van dhr. A. Landman te Delfzijl op 31.1.06:


Ook al spreek je een vreemde taal,
Woorden door de trechter van je hart gegoten
begrijpen we allemaal.

Ook al sprekst 'n vrumde toal,
Woord'n deur trechter van dien haart goten
begriepen we aalmoal

Alvo

 

Terug naar de homepage