EERT UW VADER EN UW MOEDER

"Als ik mijn kinderen en kleinkinderen om mij heen zie, denk ik: zo hoort het. Home sweet home. Mijn vader zei altijd: 'Het gezin is een bolwerk' en dat vind ik eigenlijk ook."

Uw primaire associatie bij dit citaat is ongetwijfeld iets-met-het-CDA. Maar de clou voor het antwoord op de vraag aan wie de uitspraak moet worden toegeschreven, zit in het 'eigenlijk'. De geciteerde ("Van Agt staat voor alles wat ik in mijn leven heb gehaat en zal blijven haten.") vindt weliswaar dat het gezin een bolwerk is, maar lijkt dit slechts schoorvoetend te willen erkennen. Dit lijkt exemplarisch voor de wijze waarop het gezin in de publieke opinie ter sprake wordt gebracht. Merkwaardig, aangezien verreweg de meeste mensen in gezinsverband opgroeien.

De aanstaande gezinsuitbreiding van staatssecretaris Van Gennip was onlangs media-nieuws: voor het eerst in de geschiedenis gaat een bewindspersoon met zwangerschapsverlof! De meeste beroepspolitici hebben de kinderen al de deur uit of gaan kinderloos door het leven. Ik bedoel maar, zelfs family-man Jan Peter Balkenende ("een echte man durft papa te zijn") bouwde zijn loopbaan als alleenstaande op. In tegenstelling tot andere vaders van zijn leeftijd hoeft hij in het weekeinde voorlopig nog niet om 08.00u met zijn dochter naar het sportveld; laat staan dat hij al over het nachtelijk tijdstip van thuiskomen hoeft te onderhandelen...

Is het vreemd dat ook door politici op het thema 'gezin' vaak spastisch wordt gereageerd? Femke Halsema antwoordde op de vraag hoeveel tijd ze aan de opvoeding van haar tweeling zal besteden, dat dat net zoveel zal worden als mannelijke fractievoorzitters daarvoor uittrekken. Teleurstellend! Dat die collega’s zo’n vraag niet krijgen is irritant, maar maakt dat mannelijk gedrag niet opeens normatief. De laatste drie verkiezingen gaf ik mijn voorkeursstem aan vrouwelijke 2e kamerkandidaten die hun werk verantwoord met de opvoeding van kinderen combineren. Degenen die ons besturen moeten een afspiegeling vormen van het volk, waarvan het grootste deel zich dagelijks inzet voor een eigentijdse combinatie van werk en zorgtaken!

CDA-staatssecretaris Joop Wijn (vaste relatie met een vriend; geen kinderen) nam het onlangs ferm op voor het gezin. Meerdere partijen snelden om strijd naar de interruptiemicrofoon om hem te kapittelen. De Volkskrant sloot er in een hoofdredactioneel commentaar bij aan en doet daarin de levensloopregeling - die ouders met jonge kinderen meer tijd en geld wil geven om zorg en werk te kunnen combineren - af als "CDA-stokpaardje". Bovenvermelde uitspraak doet Jan Blokker, want hij is het, dan ook niet in zijn eigen krant maar in dagblad Trouw. En wel in reactie op de vraag wat het gebod 'Eert uw vader en uw moeder' hem ontlokt.

Misschien ligt daarin ook de reden dat beroepspolitici hun werk veelal niet met zorg voor kinderen combineren. Zij staan doorgaans dusdanig onder (werk)druk dat dit nauwelijks met een aan minimale kwaliteitseisen beantwoordend gezinsleven valt te combineren. Uiteindelijk kun je ook beter niet aan kinderen beginnen als je hen de gelegenheid niet kunt bieden om die eer te ontwikkelen….

5 november 2003

Terug naar de homepage