KRITISCH DOORVRAGEN ZONDER AANZIEN DES PERSOONS 


Toen Rene Paas wethouder werd, kreeg hij van de lokale omroep de vraag of het voor zijn partij geen bezwaar was dat hij samenwoonde. "Hoezo?" vroeg de verblufte Paas. Antwoord: "Dat mag toch niet van de bijbel?" Rene Paas: "Waar staat dat dan?"
Einde gespreksthema.
Een fraai staaltje luie, vooringenomen 'journalistiek'. Dat het CDA de politieke overtuiging niet rechtstreeks aan de bijbel ontleend -zoals de SGP; of Hamas aan de Koran- maakte de vraag al misplaatst. En het feit dat Paas' echtgenote toen al als voorgangster in Protestantse kerken werkte, maakt de veronderstelling over de bijbel voos. Bovendien was onder mannelijke dominees het aantal samenwonende homo's destijds al aanzienlijk. Ook dat feit bevestigde op voorhand het kortzichtige en luie van de vraagstelling.
Oppervlakkige journalistiek werkt in het voordeel van partijen als Groen Links. Vanuit de oppositie belijdt die club op vele plaatsen ideeën over milieu, gelijkberechtiging en vrede, die oppervlakkig bezien vooral sympathie wekken. (Ach wat zou ik Groen Links een plaats op het pluche gunnen om te kijken wat er van overblijft, maar de partijleider die de daarvoor nodige compromissen aan wilde gaan zit afgedankt thuis.) Kritisch doorvragen of hun ideeën consistent zijn, financieel haalbaar en überhaupt realiseerbaar -zoals het CDA in de tweede kamer nu terecht overkomt na jarenlang geregeerd te hebben- is nodig om die ideaalbeelden te toetsen. Gebeurt dat?
Doordat me afgelopen week de actie van een Groen Links raadslid in de Groninger zusterstad Moermansk trof, kwam ik er op eens na te gaan hoe Groen Links omgaat met de band met Jabalya in Gaza. Op de site van deze 'vriendschapsband' van de stad Groningen is te lezen en te zien, hoe bestuursleden van de stichting een ambtenaar uit Jabalya in het Groen Links-pand aan de Groninger Coehoornsingel ontvangen. (Het postadres van Groningen-Jabalya is daar eveneens gevestigd.) De bestuursleden van Groningen-Jabalya zijn overwegend, zo niet alle lid of geparenteerd aan Groen Links. We kunnen dus naar oud CPN-gebruik spreken van een mantelorganisatie. De site meldt dat de Gazaanse burgemeester niet kon komen. Wegens prive-problemen. Mij dunkt dat een burgemeester in Gaza geen andere partijkaart op zak kan hebben dan die van Hamas. Ligt de oorzaak van zijn wegblijven dan ook niet eerder daarin dat de man getroffen werd door de Europese boycot van deze terreurorganisatie?
Zijn ambtenaar reikt cadeaus uit die de bestuursleden ogenschijnlijk vergenoegd aanvaarden. Hoe vrij staat hij tegenover Hamas? Zouden mensenrechten tijdens dit bezoek aan de orde gesteld zijn? Anders dan die door Israel geschonden worden? Zou de gelijkheids-ijver van Groen Links zich ook uitgestrekt hebben tot het voorhouden van het belang van homo-emancipatie? Of bleef dat hier achterwege omdat de Israelische maatschappij op dat vlak West-Europese normen hanteert?
Allemaal voor de hand liggende vragen. Of ze door journalisten zijn gesteld weet ik niet. Vast wel. Maar omdat ze zo voor de hand liggen en Groningen-Jabalya/Groen Links er niks over vermeldt stel ik ze. Of kijk ik niet goed? Dan ben ik oppervlakkig bezig en bied ik bij voorbaat m'n excuses aan. Ook zal ik het tegenbewijs op m'n site vermelden.
Vooralsnog hou ik m'n twijfels en mijn mening dat de beweerde idealen van Groen Links te weinig kritisch worden doorgelicht.
Paul Rosenmuller heeft inmiddels afstand genomen van z'n maoïstische ideeën uit het verleden. ("Heel erg fout.") Zou dat zijn zouteloze vraagstelling in de -door 'links' om zeep geholpen- IKON-programma's verklaren?

Rene Paas' gevatte antwoord op de vraag naar samenwonen was eigenlijk te inhoudelijk. Hij had kunnen volstaan met "Komt u nog 'es terug nadat u die vraag aan m'n Groen Links-collega heeft gesteld."

27 juli 2013

 

Terug naar de homepage