Laatste Nieuws over de reis naar India

In januari 2004 maakte ik deel uit van een groep Nederlanders die in India heeft gebouwd aan een project voor een lokale ontwikkelingsorganisatie. Hieronder het laatste bericht vanuit India .

Ons bouwproject is in vergevorderd stadium afgerond en daarover zijn we heel tevreden. Momenteel reizen we als toeristen door de omgeving van Bangalore en Mysore. Schitterende bouwwerken en historische plaatsen waar ook de Britten hun sporen hebben nagelaten.

Met onze deelname aan het bouwen hebben we laten zien dat we ook eenvoudig handwerk niet schuwen. Dat is een cultuurschok hier. Een leraar vertelde ons dat dat voor hem onmogelijk is in dit land. Iedereen houdt zich aan zijn eigen professie, waarmee ook status en eer verbonden zijn. Zo keek de buschauffeur die de halve dag op ons wachtte, met alle gemak toe hoe wij stenen sjouwden etc. Ook de metselaars verwaardigden zich niet om stenen aan te geven.
In allerlei opzichten loopt dit land 100 jaar achter bij de West-Europa: kinderen die vanaf 13 jaar mogen werken; vrouwen die voor hetzelfde werk lager betaald krijgen; een baas die echt de baas uithangt en bevelen schreeuwt; kinderen die zeer stipt gehoorzamen aan hun leraren enz. Daar is veel over te zeggen en dat hoop ik de komende tijd te doen. Zaterdag hopen we weer te landen in ons eigen kikkerlandje...

21 januari 2004

Sinds vijf dagen verblijf in India zijn alle indrukken teveel en nog te vers om een goede beschrijving in woorden te vatten. Zoveel mensen, tegenstellingen tussen arm en rijk, sociale lagen. In ieder geval is duidelijk dat hier met juridische kwaliteitszorg geen droog brood valt te verdienen.. Regelgeving lijkt voor ruimtelijke ordening, geluidshinder, arbozorg etcetera volledig afwezig. Als er al verkeerswetgeving is, ze wordt van geen kant gehandhaafd! Men rijdt eenvoudigweg maniakaal. Opwindend om mee te maken vanuit een volgepakt busje dat wel. Wat doe ik hier? Met een groep van ruim 20 mensen helpen we meebouwen aan een woonhuis en dienstencentrum voor een ontwikkelingsproject. Het werk is lokaal aanbesteed, dus we werken onder een lokale constructor en zijn personeel. Het gebouw kan worden gerealiseerd omdat de Nederlandse deelnemers gezamenlijk het bouwmateriaal betalen. Dit principe is de basis voor het werk van de stichting world servants, die dergelijke projectreizen jaarlijks voor jongeren organiseert. ( www.worldservants.nl ) Deze reis is een specifiek initiatief vanuit de Nederlands Gereformeerde Tehuisgemeente in Groningen, die het project financieel ondersteunt. Foto's van onze werkzaamheden zijn te zien op www.tehuisgemeente.nl (link op de thuispagina: Indiagroep) De stichting werkt in 15 dorpjes onder de allerarmsten. Kinderen worden opgevangen in de voorschoolse leeftijd in day care centers en kinderen ion de basisschoolleeftijd worden gesponsord om naar school te kunnen. Darnaast zijn er zes vrouwengroepen gevormd, zogenaamde Sanga's, waarin op cooperatieve basis wekelijks geld wordt ingelegd. Dat wordt gezamenlijk beheert en op rente gezet, waaruit leningen kunnen worden verstrekt voor crisissituaties en tijdelijke investeringen als de renovatie van een huis. Volgende week meer.

11 januari 2004

 

Terug naar de homepage