Organisatieadvies

In een gezondheidscentrum is twee jaar na de start sprake van niet voorziene ontwikkelingen, die de verhoudingen op scherp zetten. In opdracht van het bestuur heb ik de ontstane situatie geanalyseerd en gaf ik als coachend interim-voorzitter, leiding aan het voorgenomen veranderingsproces. (2011/12)

Een huisartsenmaatschap groeit uit zijn jas: het aantal assistentes en overige medewerkers neemt al jaren toe; het gebouw wordt te klein. Aansturing kon bij de start informeel blijven, maar voldoet niet meer. Er is behoefte aan formele afbakening van verantwoordelijkheden. Dat inzicht ontstaat (pas) als onderling verwijten worden gemaakt doordat er dingen tussen wal en schip raken. In een praktijkanalyse is dit inzichtelijk gemaakt en zijn aanbevelingen gedaan voor organisatiewijzigingen. Daarmee is tevens de basis gelegd om de preciese wensen te formuleren voor nieuwe praktijkruimte. (2009)

Twee instellingen voor maatschappelijke opvang (dak- en thuislozenzorg; vrouwenopvang) vroegen mijn begeleiding bij de verkenning van mogelijkheden voor verdere samenwerking of fusie. (2005)

In opdracht van de gemeente Hoogezand-Sappemeer analyseerde ik de continuïteit van de plaatselijke huisartsenzorg, in combinatie met een advies over de wijze waarop de gemeente bij haar beleidsontwikkeling met deze sector rekening zou kunnen houden. (2005)

De strikt gescheiden financiering van instellingen voor respectievelijk verpleging & verzorging, geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg, vormde schotten waar maar weinig overheen gekeken werd. De voorgenomen opheffing van deze regelgeving ontlokte twee organisaties belangstelling voor de mogelijkheden om elkaar te versterken. Het betrof een landelijk opererende instelling voor wonen en zorg aan gehandicapten en een lokale instelling voor ouderenzorg. Een gemeenschappelijke basis vonden beide organisaties in hun protestants christelijke identiteit.
Op hun verzoek heb ik de vraag of er voldoende aanleiding was om een samenwerkingsproces aan te gaan verkend. Voor beide raden van bestuur vormde mijn advies de basis voor een positief besluit daartoe. (2002; in samenwerking met Van de Bunt Zwolle)

Om de mogelijkheden van de vorming van een Regionale Ambulancedienst te verkennen, verrichte ik in 2001 onderzoek onder de vijf particuliere en één overheids-ambulancedienst in de provincie Groningen. De uitkomst vormde een bijdrage aan een succesvolle realisatie van dat streven.


Voor de landelijke christelijke vereniging van zorginstellingen verrichte ik in samenwerking met dr. Lucas Meijs een onderzoek naar een meer eigentijdse invulling van de relatie tussen de vereniging en de aangesloten leden. Een herformulering van de hedendaagse betekenis van de identiteit vormde onderdeel van het advies. In het verlengde hiervan heeft de vereniging zijn basis verbreed door aansluiting te zoeken bij andere identiteitsorganisaties in de zorg. (1999)

 


 

Terug naar de homepage