12 juli   debatcultuur  (4)

Welke gevolgen het schrijven van een boek binnen het CDA tot gevolg kan hebben, als daarin een kritische mening over actuele politieke ontwikkelingen ten beste wordt gegeven, heeft Bert de Vries ervaren. Ruim twee jaar geleden werd hij – buitengewoon loyaal en lid van verdienste – zonder terughoudendheid voor rotte vis uitgemaakt, meer dan dat zijn mening werd bestreden. Als ik me niet vergis haalt hij met de zwenking naar het beleid van het huidige kabinet vergaand zijn gram van destijds, maar dat terzijde.
De les is, dat het zoeken van publiek debat werd afgedaan als ‘aan de roedel deloyaal zwerfgedrag’.
Nou wil ik niet de debatcultuur binnen de PvdA verheerlijken. De onlangs helaas overleden veelschrijver en polemist Bart Tromp, loyaal-criticaster binnen zijn partij, werd er door menigeen afgedaan als ‘azijnpisser’. En of ze nou Balkenende of Bos heten, boeken verworden voor politiek leiders tot campagne-gadgets, die staatsman-allures moeten ondersteunen. Die laatste van JPB, met brieven aan Nederlanders vertoont zoveel stijlverschillen, dat het niet moeilijk raden is wat de dieperliggende betekenis ervan is. Die is net zo oppervlakkig als de campagne zelf. In wezen is hier niet het boek het product, maar Balkenende zelf, die aan de man gebracht wordt door het lanceren van Balkenende... nu-met-boek !

Tel uw zegeningen.

11 juli   debatcultuur  (3)

Debatcultuur verdient aandacht, met name binnen politieke partijen. Hun functie als vehikel voor democratie-opbouw raakt sleets, naarmate ‘spindoctors’ de manoeuvreer-ruimte bepalen. Voor hen is het beeld bepalend, niet de inhoud. Zij vrezen debat binnen partijen, omdat het al te gemakkelijk wordt afgedaan als ‘geruzie’, verdeeldheid. Dat ‘verkoopt’ niet…
Nou moet ik zeggen dat intern gevit op personen, zoals de soap met Verdonk en Rutte, en rond SP’ers die weigeren voorkeurszetels op te geven, licht verward wordt met intern debat. Dergelijke vertoningen bemoeilijken het pleidooi voor open debat en meningswisseling binnen politieke partijen. Gebrek daaraan is voor het CDA echter niet alleen toe te schrijven aan het toenemende gewicht van beeldvorming. Berucht is de congres-uitspraak van voorzitter Bukman “Geen discussie, alleen applaus”. Dat was in de opbouwfase van de net gefuseerde partij. Maar bij de viering van het 10-jarig bestaan, legde feestredenaar Ernst Hirsch Ballin de vinger bij de wonde. Aan de afwezigheid van een interne debatcultuur, kon je volgens hem aflezen dat het CDA een jonge partij was. Het (onderling) vertrouwen dat intern debat vereist, moest in de partij nog groeien.
De wijze waarop dat uitgroeien is te typeren, blijkt naar mijn mening scherp uit een ervaring die ik rond de eeuwwisseling opdeed in het landelijk partijbestuur. Toen ik de mening van een buitenlandwoordvoerder bekritiseerde, begon de secretaris buitenland omstandig te betogen, welk een loyale CDA’er betrokkene wel niet was…..

10 juli    debatcultuur (2)

Zelf heeft mij dat niet echt verbaasd. Binnen het CDA-Groningen had niemand er belang bij: ik schop er tegen schenen, en toon fouten aan, maar met name die van de CdK Alders worden door de almachtige PvdA in bescherming genomen. In de Staten heeft niemand ook maar één vraag durven stellen bij diens gemankeerde optreden ten aanzien van de burgemeester Appel. (En nagenoeg hetzelfde geldt voor haar voorganger.) Hijzelf heeft stelselmatig geweigerd om er in persoptredens op in te gaan.

Wijder binnen het CDA had een bespreking van mijn Delfzijl-verhandeling niet misstaan. Ik heb het o.m. naar ‘Bestuursforum’ gestuurd, blad voor provincie- en gemeentebestuurders. Maar dat staat vooral vol met verslagen van bijeenkomsten en artikelen met een technisch-bestuurlijke inslag. Een recensie werd wel geplaatst door het blad van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Van de hand van prof. Hans Engels.
Zulk ‘verzwijgen’ zou naar mijn indruk binnen de PvdA veel minder voorstelbaar zijn. Mij dunkt dat voor- en tegenstanders daar veel eerder in de pen klimmen. En terecht: du choc des opinions, jaillit la vérité… nietwaar?!

 

Terug naar de homepage