SOCIALE MEDIA: ONGEKENDE VALKUIL VOOR HET OPENBAAR BESTUUR

Burgemeester Peter Rehwinkel wil de toepassing van sociale media door bestuur en ambtelijk medewerkers vergroten. De vraag of daarvoor spelregels moeten worden opgesteld laat hij onbeantwoord. Een ongekende valkuil.
Agressief, onbeschaafd taalgebruik in het publiek debat, kan een voedingsbodem zijn voor geweldsontsporing. Of dat in een concreet geval zoals de aanslag in Arizona aantoonbaar is, kan moeilijk worden bewezen. Dat staat aan een pleidooi voor terughoudendheid echter niet in de weg. Waar onderzoek heeft aangetoond dat geweldsbeelden het gedrag van kinderen kan beïnvloeden, lijkt die relatie naar labiele persoonlijkheden immers niet onwaarschijnlijk.
De opkomst van e-mailverkeer en sociale media dragen enorm bij tot de sfeer waarin korte lontjes kunnen ontbranden. Het schrijven van een brief vergde tijd, schiep distantie en de ruimte voor bezinning. Voor de tweede instantie. Het internet maakt ‘instant’ reacties mogelijk, die de afzender bij nader inzien wellicht als te onbezonnen ziet.
Het stadhuis komt door sociale media heel dichtbij stelt Rehwinkel in zijn nieuwjaarstoespraak. Mijn stelling is veel te dichtbij. Wie de twitter-overzichten van de dames en heren uit de Groninger politiek beziet, bekruipt niet alleen een gevoel van plaatsvervangende schaamte. De huis- tuin- en keuken-prietpraat is onnodig populistisch.
Bestuurders wenden daarmee voor de amicale ‘girls and boys next door’ te zijn. Dat zijn ze niet want ze moeten soms extreem onpopulaire besluiten nemen. Door het onderscheid tussen ambt en persoonlijk leven te verhaspelen, maken bestuurders zich meer dan nodig vatbaar voor agressie tegen hun persoon. Rechters dragen een toga om dat onderscheid te markeren. Bestuurders doen er goed aan zich te hullen in het kleed van verbale terughoudendheid.

Kwinkeleren
>#kvknn11 Word nu al meest twitterende burgemeester van westelijk halfrond genoemd.. Presentatie nu van directeur Google Benelux. 8:25 PM Jan 5th via Twitter for BlackBerry®< tweet van burgemeester Peter Rehwinkel

>Steeds snotteriger gedurende de dag. Driehoeksoverleg met gemeentesecretaris en griffier. 8:36 AM Jan 10th via TwitBird iPad< tweet van burgemeester Peter Rehwinkel

Openlijk getweet (letterlijk: gekwinkeleer) dat vooral vrijblijvendheid schept past een gezagsdrager niet. Heel duidelijk kwam dat naar voren in de tweet van Rehwinkels’ wethouder Karin Dekker over het kabinet Rutte als “Bruin 1”.
>Ik zeg het toch maar in navolging van Rottenberg. Kabinet Bruin 1 is geboren. Het worden gure tijden. 5:11 PM Oct 2nd, 2010 via web<
Een maand later moest zij zichzelf alweer tegenspreken na de eerste de beste onderhandeling met zo’n “bruin” bewindspersoon:
>In de trein. Terug van overleg met minister Schulz. Verfrissende approach. Zal haar op haar daden beoordelen. 3:22 PM Nov 11th, 2010 via Twitter for BlackBerry®<
De vraag blijft of dit type wethouders überhaupt aan spelregels voor sociale media te binden is. Voor de ambtelijke geleding kan dat echter geen vraag zijn. Instant reacties scheppen de ruimte voor ondoordachte opmerkingen die als toezegging kunnen worden opgevat. Zeker ambtenaren die laagdrempelig in contact treden met burgers lopen dat risico. 20 jaar geleden was de gemeente Groningen na het debacle van de Kredietbank, de bakermat voor het opstellen van regels tegen vrijblijvend ambtelijk handelen. (60 miljoen gulden financiële schade en wijdverbreide imagoschade.) Groningen zou nu de eerste moeten zijn om spelregels op te stellen om herhaling te voorkomen.

17 januari 2011 (gepubliceerd in Dagblad van het Noorden)

Terug naar de homepage