3 februari  'Bert' lijkt weinig toekomst beschoren (5)

Als het aan de Marokkaanse koning ligt, worden op de hedendaagse voetbalplaatjes Kevin, Niels en Karim nog heel lang vergezeld van Rachid, Yussef, Ibrahim, Ali, Ismael, Otman, Nourdin…
Stel je voor dat Nederlanders voorgeschreven krijgen dat we onze namen verplicht moesten pikken uit een voorgeschreven lijst. Ook nog ontleend aan Hollandse oorsprong (dus geen Abe meer of Rintje)….
Ik gun de Marokkanen dat ze uit eigen vrije wil als Mohammed of Khalid door het leven gaan. Ook al nemen ze dan virulente vernederlandsing op de koop toe…, want uiteindelijk is dan het wachten op Kevin Aïsatti en Niels Bouaouzan. Dat moet die koning accepteren. Waar immers Nol (Heyerman) nog speelde in de stad van burgemeester Wim (Thomassen), voetballen Rachid cs thans in de stad van burgemeester Ahmed (Aboutaleb).

2 februari   'Bert' lijkt weinig toekomst beschoren (4)

Jo (Bonfrere) van MVV was heel duidelijk Limburgs-zuidelijke exotica. Spaarzaam deed daarnaast exotiek-van-de-koude grond z'n intrede met Ove (Kindvall) van Feijenoord. Istvan (Kenderesi) werd bij Twente weliswaar vervangen door Piet (Schrijvers), maar een jaar later bracht Antal (Nagy) opnieuw Hongaarse warmbloedigheid . Manuel (Sanchez Torres) was de eerste Twentse speler van echt-zuidelijke komaf, maar dat was pas in de jaren '80.

Wie de hedendaagse voetbalplaatjes beschouwt ziet de huidige wereld weerspiegelt. De kwaliteit is die van het digitale tijdperk; de spelers -gefotografeerd tijdens een spelactie- staan er haarscherp op. Ze lijken als het ware op de achtergrond te liggen in een extra laagje.

De voornamen zijn één grote verwarring. Niels, Kevin... allemaal eigenheimers. En wat te denken van Karim (El Ahmadi)... Hij was vorig seizoen op één na de enige geboren Enschedeër in de selectie van Twente!

1 februari: Trouwe lezer Harrie uit Delfzijl illustreert het verloop van Nederlandse namen in eigen kring: .... vernoemd naar mijn ouders, grootouders en heet dus eigenlijk Harm; mijn kinderen heten Anita , Ester en mijn kleinkinderen Ruben, Ferron, Lucas en Leah uit respect voor hun ouders, grootouders of alleen voor de leukigheid of toch vanwege de bijbelse achtergrond. Ach what's in the name maar het tijdsbesef is wel duidelijk te zien

31 januari   'Bert' lijkt weinig toekomst beschoren  (3)

Gratis hebbedingetjes heetten in mijn jeugd ‘het-snoepje-van-de-week’. Nederlanders worden er mee groot gebracht. Zo behoren mijn eigen kinderen tot de flippo-generatie.
Hebbedingetjes weerspiegelen hun tijd. Materiaal en vormgeving werden steeds hipper. De foto’s op mijn voetbalplaatjes van 40 jaar geleden zijn soms nogal vaag en slecht geretoucheerd. Het zijn overwegend portretfoto’s vanaf het middel. Holland Sport vult er nog een pagina, en MVV. Utrecht heeft DOS. Het zijn jongens ‘bij hen uit de buurt’. Zo keek ik maar raar aan tegen de naam Nol. Had eerder de klank van een scheldwoord. Nol Heijerman was van Sparta, dus dat zou daarginder wel gangbaar zijn, daar in Rotterdam. Bij Twente was het vooral het vertrouwde werk: Jan (Jeuring) natuurlijk, Willem (de Vries), Benno (Hüve), Dick (van Dijk), Theo (Pahlplatz), Eddy (Achterberg), Epi (Drost), Kees (Rijvers). Aan een naam als Issy wist je niet goed wat je er aan had. Maar in combinatie met de achternaam Ten Donkelaar, wist je meteen weer dat dat er één uit de buurt was.
Kick dat was echt een buitenbeentje. De achternaam zei ook al weinig: Van der Vall. Duidelijk een jongen van buiten de streek.
Bert kwam je in voetballand ook toen al amper tegen. Bij NAC hadden ze Bertus Quaars. Achternaam met een echo van zuidelijke exotiek.

30 januari   'Bert' lijkt weinig toekomst beschoren (2)

De Zaanse grootgrutter scoort wederom met een kassa-cadeautje. Het heeft me verbaasd dat men niet eerder met voetbalplaatjes is gekomen. Voetbal en voetballers blijven immers dusdanig populair dat het de beurs en nationaal welbevinden kan beïnvloeden. Zijn veel populairder ook dan smurfen… Maar bovenal werden - na het klassieke speldje en de sleutelhanger, eind jaren ’60 de voetbalplaatjes hèt verzamelobject. En geldt voor de gemiddelde Nederlander –hij bestààt!– niet dat gratis hebbedingetjes verwerven, onderdeel uitmaakt van diens identiteit?! Waar schaatsen, het ultieme kenmerk van Nederlanderschap, nog een brug te ver blijkt, is verzamelwoede van gratis hebbedingetjes een goed criterium voor de mate van inburgering.
Heerlijk die kinderen die met dranghekken in het gareel gehouden moeten worden bij de uitgang van de winkels. In het seizoen ‘69-’70 had ik mijn voetbalplaatjesalbum bijna vol. De ontbrekende heb ik nabesteld. Ik koester dat album.

25 januari   'Bert' lijkt weinig toekomst beschoren

Gelkinghe besteedde recent aandacht aan de jongensnamen die in 2008 werden gegeven, en verbaasde zich over het feit dat nog maar 8 borelingen onder de naam 'Harry' door het leven gaan. Nog minder hoop lijkt er voor 'Bert' waar er slechts 3 van bij kwamen. Toch niet sinds deze Bert? Het wachten is op een populaire voetbalspeler, filmster of koningskind met die voornaam. De Jari's waren immers 15 jaar geleden niet aan te slepen, en de beschermheilige van Barcelona Jordi werd populair via Johan Cruyff.

Pijnlijk genoeg blijft deze optie vooralsnog beperkt tot Bert Konterman.... De naam kan echter verrijzen als de huidige bondscoach het Nederlands elftal volgend jaar naar de wereldbeker zal leiden!

Barack scoorde overigens vorig jaar 1 x. Eens zien hoe zich dat over 2009 ontwikkelt.

 

Terug naar de homepage