29 juni          EK-journaal

De finale
Nou, vandaag het Endspiel. Van voetballers kan men zich afvragen of die überhaupt zoiets als vakantie kennen. Althans degenen die de finale halen kunnen volgens mij morgen gelijk door naar de voorbereiding op de nieuwe clubcompetitie… De Turken en Russen hebben het wat dat aangaat mooi voor elkaar: ze konden een halve week eerder naar huis en werden onthaald alsof ze Europees kampioen zijn.
Zoals eerder aangegeven, ik ben blij met een finale tussen twee democratieën. Nu voetbal zoveel invloed heeft gekregen moet voetbalsucces niet te zeer door ongure regimes kunnen worden ingepalmd. We zagen het bij de thuiskomst van de Russen: Putin plaatste zichzelf vòòr aan het podium. Als president bij het bereiken van het EK, of nu als premier, het is Putin die de eer mede op tracht te strijken. Dat nationalistische druipt er ook bij de Turken vanaf. Hun coach verontschuldigde zich na afloop van de verloren halve finale dat zijn team “ons volk niet het kampioenschap had kunnen geven”. Bij de tv-interviews op straat maakten vele toeschouwers het teken van de Grijze Wolven.
Dat vele Turken woonachtig in West-Europa uitbundig uiting gaven aan hun enthousiasme voor het Turkse nationale team moeten we overigens billijken. Kijk naar onszelf zou ik eventuele kritikasters op dat punt willen voorhouden. Mijn moeder, deze week teruggekeerd van familiebezoek in Canada, verhaalde hoe enthousiast – zelfs het daar geboren nageslacht – Oranje volgde en aanmoedigde via rechtstreekse tv-beelden.
Helaas heeft Marco hen en ons…. oeps sorry. Volgende keer beter… ;-(

lees oudere EK-berichten in het    EK-journaal-archief

----------

12 juni    jongste dochter - vwo examen  1 - 0

     

6 juni      Change we can believe in

De nieuwe ambassadeur van de VS in Nederland is een schurk. Althans volgens Rob Vreeken in de Volkskrant. James Culbertson (70) liet aan zijn plaatselijke krant weten dat “het aanbod uit het niets kwam”, en dat ‘ie steeds enthousiaster wordt naarmate hij meer over Nederland leert. Hij zegt zich te realiseren dat de benoeming geen jaar zal duren, omdat de huidige president binnenkort vertrekt.
En die zal een ander benoemen. ‘Den Haag’ gaat namelijk onder Bush naar lieden die zijn campagnekas in niet geringe mate doteerden. Volgens Vreeken verdelen zowel Republikeinen als Democraten op deze wijze hun ambassadeursposten. Hij verbaast zich over het feit dat zoiets zomaar wordt geaccepteerd, waar we een dergelijke aanpak door 3e wereld landen al gauw als corruptie zouden betitelen. Daar zit wat in. 25 jaar geleden was dat nog geheel anders. In de strijd tegen de ‘Hollanditis’– het Nederlandse verzet tegen de kruisraketten – stuurden de VS de jonge, veelbelovende L. Paul Bremmer iii. (“We got him”)
Als lid van een delegatie bestuurders van politieke jongerenorganisaties, ontmoette ik hem in 1984 in zijn ambtswoning op uitnodiging voor een gedachtewisseling met iemand van het Brookings Institution. De beveiliging en eikenhouten sfeer imponeerde enigszins, waardoor ik er vooral verwonderd rondliep. Die gesteldheid werd ook opgeroepen door een JOVD-meisje met parelketting; type-leeftijdgenoot dat ik niet eerder van zo nabij gezien had…. Ik herinner me haar – vond ik – zeer a-politieke, parelmeisjes-achtige vraag. Maar – dat gaf ik haar toe – zij durfde in elk geval een vraag te stellen: “Wanneer kunnen we volgens u een zwarte president verwachten?”
‘Es zien wie Obama naar Den Haag zendt.

4 juni       Vooruitgang?

Garrulus Glandarius kwam gistermiddag diefachtig de dichtbeboste achtertuin uit scheren, geëscorteerd door een luidruchtige zwerm Paridae. (zie log 3 mei) Duidelijk met prooi in de snavel landde hij -recht in m’n vizier- in de sering. Onder aanhoudend alarmerend piepen en fladderen van het begeleidende squadron, hipte d’ie naar een hoge tak van de Gouden Regen, en begon daar uitgebreid te kluiven. Als was het een kippenboutje.
Vogelvisie.nl schrijft Garrulus vooral noten en vruchten toe, maar dit was overduidelijk een geval van natuurlijke selectie in een post-embryonaal stadium.
Dè poezenminnende lezeres zie ik al denken, van je gevederde vrienden moet je het maar hebben……

2 juni       Ain pronkjewail in golden ràààànd

Dat Nederland behoort tot de meest dichtbevolkte landen ter wereld, is een bijzonder abstracte werkelijkheid op het Groninger Hogeland. Globaal het gebied tussen Delfzijl en Ulrum. Op de zee verworven, uitermate vruchtbare klei. Zo vet dat men die soms slechts kan klieven door twee tractoren voor de ploeg te 'spannen’. Wierdedorpen rond middeleeuwse kerken bevestigen er stoer de triomf van de oer-Groningers in de immer durende strijd tegen de natuurkracht van wind en water.
De Groninger taal is geënt op deze natuurlijke omgeving: Al mout ‘t deur kloeten gaon, deurdoun. Dat werk. Het volkslied karakteriseert de Groninger bovenal als stoer en stug: De wille vast as staol.
Is er een betere omgeving denkbaar om Ausdauer te testen? In het vlakke land waarin zich het loopcircuit Buurcontact afspeelt, kan een mens tot grote hoogten stijgen: in 45.58,1 liep ik de 10 km van de Stemer Omloop.
11 juni: Middelstum

30 mei     de paden op; de laan uit

Henk ten prooi aan Cater;

Voor mij 10 km-pad tijdens de Omloop van Stedum morgen...... te kloppen PR: de 46.14 van de Bedumer Bosloop.

28 mei     De kritische consument

In het glazen huis der democratie kan men zich lang zoveel niet veroorloven als daarbuiten. Neem nou @Home. Sturen eind april een brief onder de aanhef ‘belangrijke informatie over uw factuur’. Vervolgens wordt ons vriendelijk uitgelegd dat we de abonnementskosten (voor tv in ons geval), in plaats van over de lopende maand, een maand vooruit gaan betalen. Hetgeen betekent dat we in mei eenmalig dubbele abonnementskosten in rekening krijgen gebracht, namelijk voor mei èn juni. “In juni krijgt u dan gewoon de abonnementskosten voor juli in rekening gebracht.”
Vooral dat ‘gewoon’ hè?! Als om te maskeren dat we gewoon meer gaan betalen. Dat moest de overheid ‘es doen. En al helemaal als het vervolg in aanmerking wordt genomen. Half mei volgt een aanvullend schrijven. “De informatie kwam door diverse omstandigheden helaas te laat bij u terecht en was ook niet geheel volledig. Onze excuses.” Nogmaals volgt daarop de uit de eerste brief aangehaalde zin waarin men ons tracht te overtuigen hoe ‘gewoon’ het is dat we in juni voor juli gaan betalen.
Beste @Home, uiteindelijk betalen we alles voor jullie…
Ps Ik zal geen aanspraak maken op de in tweede instantie aangeboden betalingsregeling indien ik door deze ‘gewone’ wijziging in de problemen mocht geraken; noch op de mogelijkheid om de komende drie weken kosteloos mijn abonnement op te zeggen.
Ik vind het namelijk de gewoonste zaak van de wereld.
Bovendien mag u er inderdaad op vertrouwen dar u mij met deze nadere informatie van dienst bent geweest.

26 mei     Huisarts stuurt zelden iemand het bos in

Deze kreet kan men overdrachtelijk lezen: de huisarts is buitengewoon klantvriendelijk en van vele markten thuis; maar zelfs ook letterlijk nemen, zoals blijkt uit door Staatsbosbeheer gesubsidieerd onderzoek. Vandaag weet RutgersNisso iets toe te voegen wat de huisarts ook nog moet. (Het bericht maakt niet duidelijk of naast patiënten, de huisartsen zelf ook wat gevraagd is.)
Het is onwaarschijnlijk wat die beroepsgroep zoal vermag dan wel zou moeten. Ik heb er in de afgelopen jaren als adviseur vele ontmoet, wat mijn bewondering voor hen aanzienlijk deed groeien. Onlangs werd ik vanuit Bestuur en beleid gevraagd voor twee nieuwe klussen: voorzitter van een klachtencommissie inzake huisartsenzorg in Groninger verzorgingshuizen; en als onderzoeker naar huisartsenzorg en gemeentelijk beleid in achterstandswijken in Groningen en Hoogezand.

24 mei        Auf Deutsch

De Duitse tv zond deze week een interview uit met oud-bondskanselier Helmut Schmidt. (89) De onverstoorbare mastodont ketting-rookte ongegeneerd door. Onlangs ontstond daarover een rel toen hij ook weigerde zich aan het rookverbod in de opnamestudio’s te houden, tijdens een dubbelinterview met oud-bondspresident Richard von Weiszäcker. Schmidt betoonde zich een tegenstander van elke vorm van interventie van het ene land in het andere, om binnenlandse aangelegenheden. Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Irak, Afghanistan: de buitenlandse troepen hadden zich afzijdig moeten houden. Journalisten en non-gouvernementele organisaties kunnen zich er tegenaan bemoeien; regeringen “dürfen dass nicht”. China echter niet boycotten om Tibet vond Schmidt, die en passant liet weten dat hij, in tegenstelling tot Angela Merkel, de Dalai Lama niet zou hebben ontvangen.
Onvervalste Realpolitik, die herinnert aan die vorige SPD-kanselier. In die partij zal het nog lang duren voordat een vrouw aan het roer komt…..

Nog een Merkenswürdigkeit uit het bericht over de gesnapte dader, die een vrouw doodde door bij Oldenburg een blok hout op de snelweg te mikken: de Duitsers zeggen van iemand dat ‘ie ‘Kalte Füsse’ krijgt, als ze bedoelen dat hem ‘de grond te heet onder de voeten wordt’….

22 mei         Waar gaat dit over??

Dat een mens naarmate de tijd verstrijkt ouder wordt, dringt zich uitéénlopend op… Dezer dagen kan ik niet om de jongste dochter heen, die eindexamen doet in vakken die ik al in de 3e en 4e liet vallen. Zodra het maar enigszins kon zeg maar. In mijn vriendenkring is legendarisch de herinnering aan de discussie die we in VWO-4 met de leraar wiskunde aangingen; het laatste jaar dat ons een bètavak dwars zat. We bagatelliseerden de volstrekte afwezigheid van enig inzicht in mathematische abstracties, met een beroep op het gegeven dat we later op straat toch nooit een ‘x’ tegen zouden komen.
En nu zie ik mijn eigen kind genoegen scheppen in volstrekte abacadabra. Zelfs met opgaven over zaken die in onze tijd nog niet eens ontdekt waren….. Tsja, dan ben je behoorlijk bezig passé te raken niet waar? Gelukkig smaken wij ouderen met de uitkomst van de Puttense-moordzaak het genoegen, dat de praktische toepassingen van wat achter die 'x-en' schuil gaat ons nog geworden.

21 mei    staken is ook een kunst

19 mei       Opbiechten

Enige tijd terug kwam via de media een scandaleus bericht naar buiten. In een nieuwsuitzending van rtvNoord zou abusievelijk een fragment hebben gezeten waarin de nieuwslezer zat te vloeken en te tieren. Ik beken dat mijn eerste associatie een diep-menselijke was, namelijk de gedachte: Waar kan ik dat terugzien? Daarbij schoot het programma ‘De Wereld draait Door’ door mijn hoofd, want dat staat bekend om het na-smullen om andermans potsierlijkheden. Ook U-Tube leek een vanzelfsprekende optie.
Het bleef er verder echter bij, het voorval vervluchtigde even snel als het opkwam. Totdat het via Gelkinghe weer opdook. Inderdaad, ‘De Wereld draait Door’ op U-Tube.
Nu ik de gewraakte passage alsnog heb gezien vallen twee dingen op. De nieuwslezer biedt in de uitzending een dag na de gewraakte passage excuses aan. Voor zijn bewoordingen? Dat zou men verwachten. Nee, voor het feit dat “de passage werd uitgezonden”; dat had nooit mogen gebeuren.
Dat is stug. Kan de nieuwslezer er iets aan doen dat er een technische fout wordt gemaakt? Welnee, en hij is daar dus ook helemaal niet voor verantwoordelijk. Dat is de eindredacteur, dan wel de algemeen directeur lijkt mij. Die hielden zichzelf buiten beeld/schot.
Dat is het tweede aspect: met een dergelijke fout in beeld komen, knakt op voorhand een verdere glansrijke loopbaan bij de tv. In dit beeldtijdperk zal betrokkene immers bij elke vervolgstap opnieuw worden geconfronteerd met een dergelijke afgang. Die kan zich elders niet meer met goed fatsoen vertonen.
Iets voor een schadevergoedingsactie? Vergelijkbaar met de tackle op de benen die Niels Kokmeijer zijn verdere carrière kost?
De wereld draait door…..

18 mei     Wij gaan Europa in !!!!

17 mei     VoetbalNostalgie

Engeland heeft het Europese fair-play klassement gewonnen. Als beloning mag er een extra deelnemer uit dat land meedoen aan de UEFA-cup. Dat bericht vanochtend in Trouw, bevreemdt op het eerste gezicht. Is het Engelse voetbal immers niet bekend om zijn fysieke inzet? Wellicht speelt een rol dat de Engelse arbiters veel toleranter zijn; het spel duiden als de contactsport met (mannelijke) fysieke inzet zoals hun voorouders die in de tweede helft van de 19e eeuw ontwikkelden.
Eén keer zag ik een duel tussen twee Engelse tegenstanders. Pardon: tussen de Engelse club Tottenham Hotspur en het Welshe Cardiff City. Ik werd - na mijn eerste semester als student en 2 tentamens – de hele maand januari met rust gelaten voor wat betreft colleges…., en zag reden om met kameraad Sjoerd (2 jaar geleden wk-stad Stuttgart mee bezocht tijdens Nederland-Ivoorkust), een weekje Wales aan te doen. We stonden in het stadion van Cardiff naast het vak met uitsupporters. Hun staccato-aanmoediging in onvervalst Cockney klonk fonetisch zoiets als TZZÒ’ TNM. Het was een wedstrijd om de FA-cup die de thuisploeg met 1-0 won. Euforie: de underdog schakelde het veel hoger spelende Tottenham uit. “Hail to the heroes”, kopte de lokale krant.
Vanmiddag kan Cardiff City dat succes uit januari 1977 verre overtreffen door de FA-Cupfinal te winnen. Ik ben voor Cardiff.

14 mei        Het kon minder 

Met 46,14 de 10 km door het Bedumer bos afgelegd. Omdat ik niet eerder een officiële tijdwaarneming heb ondergaan op deze afstand is dat gelijk mijn PR. Daar heb ik een pilsje op gedronken. Ter illustratie: Haile Gebreselassie deed over 10.000 m. 26.22,75 (2006). Toen was ‘ie 25 en hij liep op de FBK-baan in Hengelo. Tsja, daar zit geen Bedumer grasbult in het parcours….

nieuwe poging: 31 mei - de Omloop van Stedum

13 mei   Meimaand, finale-maand…

De mediaberichtgeving in deze tijd van het jaar heeft iets finaals. Afhankelijk of men de krant van achter naar voren leest of vanaf de opening, krijgt dat heel verschil-lende duiding. Op de sportpagina’s valt met regelmaat het woord ‘lijfsbehoud’… van De Graafschap bijvoorbeeld. Of dat van de 90-jarige zaterdaghoofdklasser Oranje Nassau. Vanaf de openingspagina’s komt men het woord lijfsbehoud alszodanig niet tegen, toch staan die er vol van: hongersnood en natuurrampen. China staat zowel voor- als achterin centraal: Tibet, corruptie, aardbeving, smog, virusepidemie… de Spelen. Hierbij is het ook de term ‘vormbehoud’ die onderscheiden wordt geassocieerd.
Bij ons gaat de jongste zoon met Helpman C1 a.s. zaterdag voor lijfsbehoud; ik ga vanavond voor vormbehoud.

9 mei        Katzenjammer en vriendengerucht...

Dè poezenminnende lezeres stelde me niet teleur:

Hoi Bertus, uit mijn raam kijkend zie ik een spin een wesp bestuderen die zich wanhopig uit haar web probeert te bevrijden. De spin wacht rustig af... Het is eten en gegeten worden. Ik mis je mededogen voor alle schepselen gods... inclusief de kat. Misschien leuk om te weten: ook mijn tuin gaat over een week of 2, 3 over de kop, maar de vuurdoorn blijft staan zolang het merelnestje bewoond blijft. Dus misschien zorgt de merel wel voor het eeuwige leven van mijn vuurdoorn. >> De wesp lijkt inmiddels uitgeput te raken. Ik ga weer naar beneden want ik kan het niet goed aanzien.

Lees over vrienden met wie je geen vijanden meer nodig hebt de nieuwste column.

7 mei        Katzenjammer en ander burengerucht

Ik sta niet bekend als liefhebber van poezen. Dat is mild geformuleerd. Ik cultiveer mijn anti-poezen gezindheid met graagte. Is het goed beschouwd voor ieder weldenkend mens geen affront dat dergelijke gedomesticeerden hier weldoorvoed worden gewatteerd, terwijl er mensen op deze aardkloot creperen?
Bovendien eten ze vogels. Hun eigenaren vertikken het desondanks ze met bellen uit te rusten. Enkele van die vlooientheaters gingen elkaar vannacht te lijf. Gruwelijk waren de geluiden; opgediept uit de krochten van Mount Doom. Hemeltergend, maar ongetwijfeld buiten gehoorsafstand van hen in wiens huis ze horen.
Deze nachtmerrie ging over in een wreed ontwaken. Om 08.00u - het is vakantie ja...– gierde een motorisch aangedreven werktuig vanaf de rug van een hovenier door merg en been…. De buren lieten hun tuin doen…. Zelf waren ze er nog niet, want rechts van ons is het een kantoor.
Het bijbelwoord “zalig zijn de vredestichters” kwam niet echt bij me boven, maar onbewust heb ik me er door laten leiden. Tot nu toe, want de directe aanleiding om achter de schrijftafel boven te belanden, is de buurman ter linkerzijde. Die maait zijn gras met een snerpend accu-geluid….
De nestelende gieteling (=Twents voor merel) kan weer opnieuw beginnen: de klimop rechts is over de hele lengte opgeschoren. Twee turquois-groene eitjes resten. Stille getuigen van een wrede wereld.
Leve de kattenloze, onderhoudsarme tuin!

Vier vijf mei

Tijdens de 4-mei tocht voorafgaande aan de 2 minuten stilte: Pizza’s moeten bezorgd. Jongelui, zichtbaar afkomstig van de Hoornseplas, stuiten fietsend vanuit een zijstraat op de stoet; de primaire neiging tot bravoure wordt gedempt bij de aanblik van politie te paard. Verplicht wachtende auto’s laten hun motor draaien; om superioriteit uit te stralen? Een Antilliaanse jongen gehoorzaamt een toeschietende agente die met een handomdraai gebaart dat de motor van zijn brommer af moet. Gênant vind ik altijd de mensen die bij restaurants vanachter hun bord eten naar buiten kijken - die volstrekte afwezigheid van bewustzijn van deze datum, bij het reserveren op deze tijd…. Studentikoze types op balkons pogen met grimassen hun onzekerheid te maskeren. Het feit dat ze blijven kijken, lijkt een uiting dat het hen toch niet geheel loslaat.
Dan wordt alles stil, op het klapwieken van duiven na..

De vrijheid waarvoor zij vielen, is de vrijheid om te gedenken en de vrijheid om daar van af te zien.

3 mei      van de muur eten

De familie der Paridae legt een innemend soort activisme aan de dag. Zoals vandaag, een warme dag na een regenbui waarop het insectenleven opbloeit. Kolibri-achtig fladderend zie je ze balanceren om netelig verstoken hapjes uit hoeken en gaten te verschalken. Meest de kool- en pimpel-species, maar we zien hier ook de staart- en matkop-variant. Vanochtend wurmde er één een dot spinrag onder de luifel vandaan, die daarop genoeglijk werd leeg gepeld.

2 mei   Lage lonen

Trouw opent vandaag met het nieuws dat de vele lage lonen-baantjes economische innovatie belemmeren. Door de opeenvolgende wisseling in personeel blijft kennis niet in de bedrijven, waardoor innovatieve ideeën inbedding missen. Studenten worden als afzonderlijke categorie genoemd bij dit verschijnsel, dat zich in Denemarken en Frankrijk minder zou voordoen. Reden: de vakbonden hebben er een sterkere positie en dwingen scholing af. Een vorm van veramerikanisering van de economie, waar al langere tijd beide helften van een stel moeten werken om een gezin te kunnen onderhouden.
In wezen de andere kant van de medaille van het geweeklaag over gebrek aan overheidsfinanciering voor kinderopvang, en de dwangmatige wens om Nederlandse vrouwen de arbeidsmarkt op te jagen. Enfin, ons gezin draagt aan deze ontwikkeling van harte bij. De studerenden bedienden in diverse winkelbedrijven, wassen af en werken ten behoeve van gehandicapte kinderen met een ‘rugzakje’. De oudste zoon werkte de afgelopen 2,5 maand op een Australische tomatenfarm. Dat land heeft de lage lonen-aanpak in de toeristische industrie verdisconteerd. Vliegtuigcharters met ladingen backpackers worden er tegen het hoogseizoen ingevlogen om vuil en onaangenaam werk te doen. (vakbonds- en Arbo-eisen vervliegen in wolken landbouwgif….) Alles onder tijdelijke verblijfsvoorwaarden. Uit alle hoeken en gaten van de vrije wereld komen de part-timers met graagte op dit lagelonen-land af.
Onze zoon heeft er toch kennis weten te vermeerderen: van bucket-boy werkte hij zich op tot trekkerchauffeur!

26 april       Go China in Assen

Ik maakte de lezers al eens deelgenoot van mijn verwachting dat het Engels, al dan niet à la het Spanglish verhaspeld tot Neder-Engels, over een jaar of 50 alhier de voertaal zal zijn.
Bij jonge mensen zien we dat fenomeen reeds vergaand wortel schieten. Recent hoorden wij één van hen een poging doen Goeman Borgesiuslaan in het Engels uit te spreken. (Wat het oprukkende Engels al niet vermag in samenhang met geschiedenisonderwijs dat vooral wordt gekenmerkt door de volstrekte negatie van de eigen Nederlandse cultuur.)
Mijn Canadese neef verbaasde zich er enige jaren terug al over hoe snel hij het Engels in het Nederlandse straatbeeld zag oprukken. Zo kunnen wij ten behoeve van het betaald uitlaten van honden (..) in Groningen kiezen tussen ‘Hondenuitlaat De natte Snuit’ of diens concurrent ‘Doggie’s walk-out’……
Enfin, ik betrapte mezelf er vorig week ook op toen ik in een bericht over de tegen China’s mensenrechtenschendingen gerichte brievenactie van het Asser gemeentebestuur, de voornaam van burgervader Sicko Heldoorn primair associeerde met Michael Moore……

25 april     Vreten of gevreten worden….

Zo’n nachtelijk buitje brengt de natuur tot leven. Vanochtend zag ik dit fraaie lid van de familie Turdidae, het struweel uitsluipen met cepaea nemoralis in de snavel. Moet wel als delicatesse gelden, als we nagaan hoe wij homo sapiens kokkels of mossels waarderen. Een felle tik tegen het eerste de beste bruinige ding in de buurt, bracht het inzicht dat een verweerde pingpongbal hol is… Dus door naar de stenenrij die als border dienst doet. Daar testte Turdus Philomenos het broze slakkenhuis. Net was zijn moorddadige arbeid de daad nabij of…. de wederom (zie log van 17 maart vorig jaar) nestelende merelvader joeg hem wild de tuin van de buren in. Duidelijk een Groninger versie met als levensmotto “Gao van mien laaand of”…
Tijdens het hardlopen was vanmiddag opnieuw fel geklop hoorbaar, in het bosje tegenover de Hortus. Dit keer van snavel op hout… één der Piciformes derhalve.

Ps. Dank aan ’n trouwe Boeskoolvriendin voor de vlotte reactie op het logje van gisteren (had ik ook wel wat op gerekend…)

24 april     Vandaag ontmoet......

in de trein van Hengelo naar Delden: Elvis!

Temidden van het gedrang bij het binnentreden herken ik hem. Een jongeman die schielijk achter de rugleuning van de stoel voor hem wegschuift. Ben even naar hem toegelopen. Een schichtige blik, verluchtigd met de bekende wenkbrauw-piercing, als ik over die leuning naar hem toebuig, en me bekend maak als Tukker in Groningse diaspora. En dat ik 'Van jonge leu..' de eerste twee seizoenen volgde via tvNoord, maar dat die nou een eigen Groningse soap hebben, waar ik niet naar kijk, maar soms nog wel via 'uitzending gemist' hun huidige 3e seizoen in beeld breng. En dat ik vind dat hij het goed doet.

Waarop de zo vertrouwde glimlach verschijnt.

18 april         Nabrander

De brand in Euroborg smeult figuurlijk inmiddels dusdanig na, dat gevreesd moet worden voor oplaaien. Maar dan buiten het stadion. De rationele reactie die men bij brand verwacht, namelijk dat mensen er voor op de loop gaan, blijkt (massa-)psychologisch gezien onjuist: mensen blijven hangen en versperren de weg, hetgeen tot chaos en een verhoogd risico leidt.
Ik prees Hans Nijland eerder deze week voor zijn adequate reactie: hij nam onmiddellijk zijn verantwoordelijkheid en nam het voor de bedenkers van de sfeeractie op. Vanuit bestuurlijke kring spreekt dat niet vanzelf schreef ik. Daar vertoont men doorgaans eerder de rationele reactie. Dat de brandweer portefeuillehouder Wallage liet zeggen dat zij nergens van wisten, is er een uiting van. Ook al klopt dat, dan was het beter geweest om dat uit het in te stellen onderzoek naar voren te laten komen. Nu lijkt het op zwarte pieten.
In mijn visie is het de brandweer helemaal niet kwalijk te nemen als zij wel van de sfeeractie met closetrollen op de hoogte waren geweest, en toch geen bijzondere maatregelen hadden genomen. Eerder gingen vergelijkbare acties immers ook goed en men kan er terecht van uitgaan dat eigen supporters het eigen stadion niet in de fik steken. Sfeeracties moeten gewoon kunnen. Er is hier vooral sprake van de uitzonderlijke situatie van één of meer onnozelen in de rol van ‘stupid with a flare-gun’.
Het komt in deze situatie veel meer aan op de vraag of de reguliere preventieve maatregelen op orde waren. Met de afwerende reactie van de brandweer, wordt het aspect of zij op de hoogte was of niet – enorm uitvergroot, en is de publicitaire jacht geopend op het aantonen dat de brandweer het wel wist, dan wel had kunnen weten.

16 april   Gluren door het 'glazen plafond'

De 'progressieve' kranten NRC en Volkskrant brachten het decolleté van de Duitse Bondskanselier als nieuws. Trouw onder meer niet. Hoewel de foto ook bij mij oproept dat zelfs Oliver Kahn ze zelden zo klemvast heeft…. wordt hiermee naar mijn mening geïllustreerd dat vrouwen in topfuncties ongelijkwaardig worden behandeld. Waarvan acte.

15 april     Sfeeractie in stadion niet verbieden

De brand in de Groninger Euroborg geeft me een onverwachte mogelijkheid om familie en vrienden nog weer eens uit de doeken te doen, wat mijn specialisatie Juridische kwaliteitszorg inhoudt. Als zich een ramp voltrekt hebben velen, achteraf, hun oordeel klaar. Betrokken partijen kijken en wijzen al snel naar elkaar.

Je voorbereiden op een ramp is weinig spectaculair. Toch zit 'em daar de kneep. Een pleidooi om met sfeeracties zoals de FCGroningen Fanatics die vorm geven door te gaan leest u hier.  (Ook geplaatst op de Groninger Internet Courant.)

14 april  Euro's in vlammen op

Het bruggetje tussen het log van vrijdag en heden: Mugabe die een coup pleegt tegen zijn eigen verkiezingsuitslag, heeft wel iets van supporters die een coup plegen tegen hun eigen stadion……
Vrijdag haalde Groningen het landelijke nieuws met het filmfestival van GSM-filmpjes.
De meest sensationele moesten toen nog gemaakt worden….

11 april 2008        TAKE ACTION

(zeer waardige e-mail actie vanuit Zimbabwe)

9 april    Wie wat bewaart…. komt er in om. (2)

Papieren correspondentie is een kostenpost voor bedrijven geworden. In het persoonlijke wordt een brief afgedaan als ‘snailmail’…. Wat kan het desondanks verrassend zijn om nog ‘es in de vergaarbak voor brieven te duiken. (Had ik dit weekeinde een bijzondere aanleiding voor….) Daarin grasduinen bracht een brief boven water van ene J.P. Balkenende, in diens hoedanigheid van redactiesecretaris van het blad Bestuursforum. Het behelst excuses voor zijn onhandig manoeuvreren met een ingezonden artikel van mijn hand…. ;)
Warme gevoelens koester ik bij de brief die het kamerlid J. de Hoop Scheffer schreef, in antwoord op een excuusbrief mijnerzijds. Als wethouder minderhedenbeleid had ik ‘es een Somalische vluchteling (zo noemden we asielzoekers destijds nog) ontvangen met zijn advocaat, om de haperingen in zijn toelatingsprocedure te komen toelichten. Zijn verhaal was voor mij aanleiding om de woordvoerder vluchtelingenzaken in de CDA-kamerfractie aan te schrijven in een pleidooi om zich diens lot aan te trekken. Dhr. De Hoop Scheffer antwoordde welwillend en deed een toezegging.
Toen daarop al te lang geen vervolg kwam, schreef ik een vinnig briefje. (Daar heb ik er wel meer van uit de pen laten vloeien, en ik dank nog immer mijn trouwe secretaresse voor de vertraging die zij soms inlaste bij de verzending, zodat ik die tweede instantie kon benutten om er bij geval ook weer van af te zien…)
Jap the Hoep, zoals hij nu in NAVO-kring wordt aangesproken reageerde verbolgen. Of ik niet doorhad dat betrokkene inmiddels een verblijfsvergunning had gekregen….. Enfin, daarop schreef ik het bewuste papieren excuus-briefje. Ik telefoneerde naar de advocaat met de klacht dat ik helemaal niet was geïnformeerd en nu met een kwaaie JdHS zat. Die bood daarop zijn verontschuldiging aan.
Ik heb Jap op de eerstvolgende CDA-bijeenkomst waarop we elkaar troffen cordialement op een pilsje getrakteerd. We keken er later nog regelmatig hartelijk en ontspannen op terug.

7 april        ‘Alias Smith and Jones’

Tot voor kort relateerde ik de naam Bakker steevast aan ‘Sonja’ als het om tegengaan van dwangmatig handelen ging. Maar een veel uitgebreider repertoire aan dwangneuroses dan teveel eten, wordt behandeld door Keith Bakker. Een man die zijn werk verklaart uit een bekeringsgeschiedenis tot het christelijk geloof. Desondanks wordt hij serieus genomen in BNN en SBS-programma’s met een hoog ‘spuiten en slikken’-gehalte. Ik wist eigenlijk weinig van de man af, totdat vrienden dit weekeinde verhaalden over een workshop die Keith gaf op het Flevofestival. (Dit jaar weer.) Het blijkt dat hij op hun verzoek de Rolling Stones vergezelde tijdens hun laatste tournee. Met een knipoog gaf hij te kennen geen namen te willen noemen van degene wiens dwangneuroses hij met name diende in te tomen… Beeldend schijnt hij onlangs bij de EO te hebben geschetst dat hij niet dan nadat hij 17 autoruiten had ingegooid werd vastgezet. Gewoon opnemen en afkicken kon niet: hulpverleners wilden hem in een heroïne-verstrekkingsprogramma onderbrengen.
Voor deze ontwenningsguru blijkt dat vloeken in de kerk. Dat stel ik met genoegen vast. Het sterkt me in de overtuiging waarmee ik die ene keer in mijn politieke loopbaan met aftreden dreigde. (De andere keer voegde ik de daad bij het woord, maar dat was in een andere gemeente ;-) In de Groninger gemeenteraad nam ik op die manier stelling tegenover een meerderheid van PvdA, VVD, D66, Groen Links en SP die een ruimte voor heroïneverstrekking op het college wilde afdwingen. Voor mij het ultieme bewijs van het opgeven van mensen. ‘Handhaven’ van de openbare orde onder het mom van menslievendheid.
Hup Keith!

4 april        Op welk Nederland ben ik trots

Drie dagen het land in geweest. In tegenstelling tot mijn gewoonte per auto, omdat mijn inbreng werd gevraagd tijdens een sessie van de A2-gemeenten. Vier onder Eindhoven gesitueerde gemeenten, die ‘op de hei’ nadachten over verdere samenwerking. Plaats van samenkomst: Borkel en Schaft. Even voor de Belgische grens naar links op de doorgaande weg naar Hasselt. Nederland is daar mooi.
Vervolgens tijdens de spits over de A2 naar Amsterdam. De route die ik alleen ken van de filemeldingen op de radio. Wat bleek: de files stonden nagenoeg alle aan de andere zijde van de weg. Alleen bij Utrecht wat in- en uitvoegen. Maar eens temeer werd duidelijk hoezeer Nederland op de schop genomen wordt. De ring rond Eindhoven, rond Den Bosch, Leidsche Rijn….. Een inwoner van Boven-Zwolle weet niet wat ‘ie ziet. Het is nu nog een keuze om in noord of oost Nederland te wonen, met zijn afstand in reistijd, maar met een enigszins intact landschap, en een mentaliteit die daar bij hoort: de lontjes zijn er minder kort.

2 april  Peace brother !
Enige logjes geleden schreef ik over de matigende werking die kan uitgaan op iemands hedendaagse standpunt inzake vreemdelingen, als je beseft dat je eigen voorouders ook wel eens naar hier gevlucht kunnen zijn. In mijn geval bleek dat streken als Bohemen, Duitsland en Frankrijk (Valenciennes) voorgeslacht van me voortbrachten. En niet te vergeten natuurlijk Ghana, waar Cecilia de Swartin vandaan kwam…..
Ook in het heden zijn er mogelijkheden om het nationaliteitsbesef te ontstijgen. Zo is het bijvoorbeeld simpel om na te gaan of je familienaam in Duitsland voorkomt. Voor mij blijkt dat het geval. Grappig is dat de grootste pluk bij Twente over de grens zijn Heimat heeft. Och, alweer een reden om meer gematigd een Nederland-Duitsland tegemoet te treden…..
Ontdekt via Gelkinghe

 

Terug naar de homepage